Omgaan met spasticiteit en pijn

Na een ruggenmergletsel kunnen spasticiteit en pijn optreden, maar dat wil niet zeggen dat u er niets aan kunt doen. Hieronder vindt u enkele tips ter voorkoming van en het omgaan met deze veelvoorkomende problemen.

Dealing with Spasticity and Pain

Omgaan met spasticiteit en pijn na een ruggenmergletsel.

Na uw ruggenmergletsel kunt u last van spasticiteit krijgen. Dit is een plotselinge, onwillekeurige samentrekking van spieren. Ook kunt u enige pijn ervaren. Dit is normaal, zo lang het geen indicatie is van bijkomend letsel of infectie. Hieronder kunt u lezen hoe u het beste kunt omgaan met deze twee problemen.

Omgaan met spasticiteit

Veel mensen met een ruggenmergletsel of bepaalde aandoeningen (zoals multipele sclerose) hebben problemen met ongecontroleerde spasmes in hun armen en benen. Een bepaalde hoeveelheid spasmes is juist goed, omdat ze helpen bij het op peil houden van de spiertonus (spierspanning) en bij het verhogen van de bloedcirculatie naar de benen. Als u echter te veel spasmes heeft, kan dat pijnlijk zijn en bemoeilijkt het ook de dagelijkse activiteiten voor u en uw zorgverlener.

Als u last van spasmes heeft, kan uw zorgteam u helpen bij het identificeren en elimineren van de mogelijke oorzaken, zoals een doorligplek of een blaasinfectie. Ze kunnen u laten zien hoe u uw spieren kunt oprekken en trainen en indien nodig druk kunt uitoefenen op uw arm of been wanneer er spasmes optreden.

Andere mogelijkheden voor het omgaan met spasmes die u met uw arts kunt bespreken, zijn:

  • Medicatie
  • Zenuwblok
  • Chirurgie
  • Interventie (d.w.z. spinale stimulator of infuuspomp)


Omgaan met pijn

Het is normaal dat u na het oplopen van het letsel bepaalde soorten pijnen voelt. Twee veelvoorkomende soorten pijn zijn neuropathische pijn en pijn aan het skeletspierstel.

Neuropathische pijn: mensen beschrijven deze pijn vaak als een brandend gevoel of het gevoel dat er met naalden wordt geprikt. Anderen noemen het een elektrisch of koud gevoel. Deze pijn wordt meestal gevoeld onder het niveau van het letsel.

Pijn aan het skeletspierstel: Dit soort pijn treedt vaak op in de rug, schouders of polsen. Dit gebeurt doorgaans na lichamelijke belasting of inspanning, zoals tillen, bewegen of trainen. Bepaalde pijnsymptomen kunnen evenwel een indicatie zijn van letsel of infectie. Als u pijn heeft, neem dan contact op met uw professionele zorgverlener voor een diagnose en behandeling.

Het is vervelend dat deze problemen kunnen optreden na een ruggenmergletsel. Het goede nieuws is, dat er praktische stappen zijn die u kunt uitvoeren om spasticiteit te voorkomen of te minimaliseren en effectief om te gaan met pijn. Het is altijd het beste om spasticiteit en pijn samen met uw zorgteam direct aan te pakken, zodat u een duidelijk plan heeft voor de toekomst.