5 redenen waarom lichaamsbeweging het beste medicijn is

Een ruggenmergletsel hoeft een actieve levensstijl niet in de weg te staan. Hieronder vindt u de belangrijkste voordelen van het beoefenen van een sport of van lichaamsbeweging in het algemeen.

5 Reasons Exercise is the Best Medicine

Ontdek de voordelen van lichaamsbeweging voor mensen met een ruggenmergletsel.

Als u een SCI (spinal cord injury; ruggenmergletsel) heeft, biedt het beoefenen van een sport of een andere vorm van lichaamsbeweging vele voordelen. Hieronder bespreken we vijf van deze voordelen.

  1. Maximalisering van uw algehele vermogens. Mensen met een beperkte motoriek kunnen dit compenseren door wat ze nog wel kunnen extra te trainen. De spieren kunnen bepaalde functies overnemen als ze op de juiste manier worden getraind. Dit geldt met name voor de armen en de romp van mensen die in een rolstoel zitten.
  2. Minder spasmes. Veel mensen met paraplegie hebben last van het zogeheten spinale spastische effect. Lichamelijke activiteit kan de spasmen doen verminderen.
  3. Verbetering van de bloedsomloop. Activiteit en lichaamsbeweging kunnen leiden tot een betere bloedsomloop. En dat kan weer helpen om de vorming van doorligplekken (decubitus) te voorkomen.
  4. Betere geestelijke gezondheid. De positieve mentale effecten van lichaamsbeweging zijn significant. Lichamelijke activiteit geeft u een gevoel van voldoening dat motiverend werkt en uw zelfvertrouwen een boost geeft.
  5. Sociaal contact met lotgenoten. Naast een betere gezondheid en revalidatie, zorgt lichaamsbeweging er ook voor dat u nieuwe mensen ontmoet en meer sociale interactie krijgt. U kunt ook andere mensen met een ruggenmergletsel ontmoeten en zich beter voelen in de wetenschap dat u deel uitmaakt van een gemeenschap.

"Sportbeoefening gaat over veel meer dan hartslag en spieropbouw. Sporten biedt een weg naar zelfbewustzijn, een weg terug naar de maatschappij, een manier om contact met vrienden te hebben en een manier om zelfvertrouwen te kweken. Sporten is een manier om de regie over uw leven weer in handen te nemen. Als u een sport onder de knie krijgt, lukt dat met al het andere ook!"

Steven K.