Intermitterende katheterisatie: uitleg en enkele basisbegrippen

Indien u start met intermitterend katheteriseren vanwege uw blaasaandoening is er veel om rekening mee te houden. Om intermitterend katheteriseren te laten slagen hebben we onderstaand enkele basisbegrippen op een rij gezet.

Intermittent Catheterization - What is it and Other Basics

Kom meer te weten over intermitterend katheteriseren.

Mogelijk adviseert uw zorgprofessional u om uw blaas te legen met behulp van intermitterende katheterisatie. Ontdek enkele basisprincipes die u kunnen helpen om te wennen aan het gebruik van een katheter. Lees over kenmerken die van belang zijn bij het kiezen van een product dat bij u past.

Wat is intermitterende katheterisatie?

Intermitterend katheteriseren (in-uit katheterisatie) is het legen van de blaas op regelmatige tijdstippen met behulp van een eenmalige katheter. U kunt leren uzelf te katheteriseren of iemand kan u daarbij helpen.

Als u start met zelfkatheteriseren kan uw zorgprofessional u deze handeling aanleren in een ziekenhuis/kliniek of thuis. Voor vrouwen kan het handig zijn om bij de eerste keren zelfkatheteriseren een spiegeltje te gebruiken om het inbrengen van de katheter te vereenvoudigen. Uw zorgprofessional voorziet u van voorlichtingsmaterialen, bijvoorbeeld een verwijzing naar websites, een video, voorlichtingsboekje, productinstructies en proefmonsters.

Frequentie en tijdstippen van intermitterend katheteriseren 

Het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie hoe vaak katheteriseren nodig is. Aanvankelijk zal intermitterend katheteriseren volgens een schema gebeuren. Bij volwassenen is de algemene regel om zo vaak te katheteriseren dat de hoeveelheid urine in de blaas niet hoger wordt dan 500ml. Als u helemaal niet kunt plassen is intermitterende katheterisatie meestal vier tot zes keer per dag nodig om er zeker van te zijn dat de urine-hoeveelheid in de blaas tussen de 300 ml en 500 ml blijft.

Uiteindelijk zult u het juiste tijdstip om de blaas te legen baseren op uw eigen ervaring. Om de juiste frequentie te bepalen kan het helpen om de hoeveelheid vochtinname en plassen/katheteriseren te noteren. In elk geval zult u zo vaak willen katheteriseren dat uw blaas niet te vol wordt.

Waar let u op bij een intermitterende katheter

Uw zorgprofessional bepaalt welke kathetermaat geschikt voor u is. De juiste diameter zorgt ervoor dat u de katheter soepel via de plasbuis kunt inbrengen en dat u de blaas effectief en efficiënt kunt legen. De diameter van de katheter moet zodanig zijn dat er geen beschadigingen aan de plasbuis optreden en dat de urine ongehinderd kan afvloeien.

Belangrijk bij de keuze van uw katheter:

  • Biocompatibel (veroorzaakt geen allergische reacties)
  • Flexibel voor een goede passage door de plasbuis
  • Zacht en comfortabel inbrengen en verwijderen
  • Gemakkelijk te gebruiken
  • Klaar voor gebruik zonder dat er extra stappen of materialen nodig zijn
  • “Touch-free” om het risico op infectie zoveel mogelijk te verkleinen (dat wil zeggen dat u de katheter direct uit de verpakking kunt gebruiken zonder dat u de katheter hoeft aan te raken)

Kiezen van de juiste katheter

Uw team van zorgprofessionals kan een waardevolle bijdrage leveren door u te helpen de juiste intermitterende katheter te kiezen. Neem contact met hen op bij vragen of als u hulp nodig heeft om een keuze te maken.