Ga mee met de stroom – Ontspanningstips voor intermitterende katheterisatie

Als intermitterende katheterisatie nieuw is voor u, vindt u het idee van een katheter inbrengen misschien een beetje beangstigend. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige tips die het proces gemakkelijker kunnen maken.


Lees hoe u kunt ontspannen tijdens zelfkatheterisatie.

Heeft u een dwarslaesie of een andere medische aandoening waardoor het moeilijk of onmogelijk is om uw blaas op natuurlijke wijze te legen? Moet u een intermitterende katheter (katheter voor eenmalig gebruik, IC) gebruiken? Als dat het geval is, heeft een verpleegkundige, specialist of andere zorgprofessional u waarschijnlijk door alle noodzakelijke stappen geleid om de verrichting thuis goed uit te voeren.

Wanneer u zelfstandig begint met katheteriseren, is het logisch dat u twijfels heeft en zich ongemakkelijk voelt. Soms kan dat leiden tot stress en angst, waardoor het inbrengen van de katheter moeilijker kan worden. Het goede nieuws is dat er eenvoudige tips zijn die u kunt gebruiken om te ontspannen, het inbrengen eenvoudiger te maken en meer zelfvertrouwen te krijgen.

Tips voor het inbrengen van een intermitterende katheter

Hier zijn een paar tips om u voor te bereiden op zelfkatheterisatie en ervoor te zorgen dat alles soepeler verloopt:

  • Neem de tijd om u voor te bereiden. Als u niet alle benodigdheden heeft, kan dat uw stress nog vergroten. Zorg er dus voor dat u al uw benodigdheden bij de hand heeft. Voor vrouwen kan het nuttig zijn een spiegeltje te gebruiken om de opening/meatus van de plasbuis te vinden. Kies een comfortabele en rustgevende omgeving om de katheterisatie uit te voeren.
  • Vind de beste positie. Als u ruggenmergletsel heeft, is de beste plek wellicht in uw rolstoel. Afhankelijk van uw beperkingen zijn zitten of staan boven het toilet, liggen op bed of één been iets optillen op een krukje andere mogelijkheden.
  • Haal diep adem en blijf ontspannen tijdens het inbrengen. Als u verkrampt, kan dat het inbrengen bemoeilijken. Vooral mannen kunnen het moeilijk vinden om de katheter langs de prostaat of door gespannen sluitspieren in te brengen. Neem de tijd en focus op diep ademhalen. Probeer licht te hoesten terwijl u de katheter inbrengt.
  • Forceer het niet. Als u moeite heeft om de katheter in uw blaas te brengen, forceer hem dan nooit, want daardoor kunt u letsel aan uw plasbuis veroorzaken. Als u de katheter na drie of vier rustige pogingen niet kunt inbrengen, neem dan contact op met een zorgprofessional.


Wees geduldig en zoek hulp als u die nodig heeft

Hoewel het inbrengen van een katheter een nieuwe en intimiderende ervaring kan zijn, zult u na verloop van tijd leren u te ontspannen en meer op uw gemak te zijn. Zelfkatheterisatie is een vaardigheid die u elke dag beter en sneller leert te doen, net zoals u met andere vaardigheden heeft gedaan. Bij elke geslaagde katheterisatie krijgt u meer zelfvertrouwen.

Het is belangrijk te weten dat veel van de huidige intermitterende katheters coatings en andere innovaties bevatten die het inbrengen, het afvoeren van urine en het verwijderen gemakkelijk en probleemloos maken.

Als u echter moeite blijft houden met het inbrengen van uw katheter, zelfs nadat u de instructies heeft opgevolgd, de gebruiksaanwijzing van het product heeft gebruikt, en een aantal van deze technieken heeft geprobeerd, vraag dan uw zorgprofessional om extra hulp.