Begrijpen van een neurogene blaasfunctie stoornis

Bent u gediagnosticeerd met neurogene blaasfunctie stoornis? Kom hier belangrijke informatie over neurogene blaasfunctie stoornissen te weten alsook andere problemen die zich kunnen voordoen.

Understanding Neurogenic Bladder Disorder

De feiten over neurogene blaasstoornis

Bent u gediagnosticeerd met neurogene blaasstoornis? Geïnformeerd zijn is een geweldige eerste stap in het beheren en behandelen van deze aandoening. Kom enkele essentiële informatie over neurogene blaas te weten alsook andere problemen die zich kunnen voordoen.

Wat is neurogene blaasstoornis?

Een neurogene blaasfunctie stoornis wil zeggen dat u een blaascontroleprobleem heeft dat wordt veroorzaakt door een letsel of door een ziekte van de zenuwen, ruggengraat of hersenen. Eenvoudig gezegd: uw blaas, hersenen en sluitspier communiceren niet goed. Als u begrijpt hoe het urinewegstelsel werkt, weet u dat de zenuwimpulsen tussen de hersenen, de ruggengraat en de blaas belangrijk zijn voor het normaal functioneren van het lichaam.

Er is een waaier aan symptomen die zich kunnen voordoen bij een neurogene blaasfunctie stoornis, afhankelijk van uw unieke aandoening:

  • U kunt veel of weinig urineren of mogelijk ook continentie problemen ervaren. Uw urine sluitspieren werken mogelijk ook niet goed (de manier waarop uw blaas en sluitspieren zich gedragen, is afhankelijk van de locatie van de neurologisch stoornis in uw hersenen, ruggengraat of perifere zenuwen, alsook van hoe ernstig uw ziekte of letsel is).
  • Indien u veelvuldig moet urineren, kan uw blaas overactief zijn. Uw lichaam is niet in staat om zoveel urine als nodig op te slaan, waardoor u vaker moet urineren dan bij een normale blaas. Symptomen kunnen omvatten meer dan eenmaal per nacht urineren, een sterke, dringende drang om te urineren en toegenomen frequentie van urineren (meer dan 8 keer in 24 uur).
  • Sommige neurologische stoornissen voorkomen dat de blaas goed wordt geleegd. Uw onderactieve blaas wordt gevuld met urine, maar toch voelt het niet dat u moet urineren of uw blaas wordt niet samengetrokken om de urine eruit te doen komen.
  • Neurologische stoornissen of letsels kunnen ook zorgen dat de urine sluitspieren niet goed functioneren. Ze sluiten of openen mogelijk niet op het juiste tijdstip of mogelijk sluiten ze helemaal niet. Bij een aandoening die “detrusor sfincter dyssynergie” wordt genoemd, trekken de bekkenbodemspieren samen en sluiten ze de plasbuis af terwijl de blaas samentrekt, waardoor de blaas niet kan worden geleegd. Dit kan zorgen dat urine terugstroomt via de urineleiders naar de nieren, die mogelijk kunnen worden beschadigd. Infecties van de urinewegen en blaas kunnen zich voordoen bij deze aandoening en u kunt mogelijk symptomen hebben als incontinentie en constipatie.


Let op voor urineweginfecties

Als u een neurogene blaasfunctie stoornis heeft, kunt u soms of regelmatig te maken krijgen met urineweginfecties. Urineweginfecties treden op wanneer er zich te veel bacteriën (of andere micro-organismen) in de bekleding van de blaas, de plasbuis of nieren bevinden. Dit kan te wijten zijn aan onvolledige blaasleging. Bij mannen kunnen urineweginfecties ook de genitaliën, prostaat en testikels omvatten.

Het is belangrijk om contact op te nemen met uw zorgverlener als u de eerste tekenen van een urineweginfectie opmerkt.