Met uw arts praten over urine-continentieproblemen

Voelt u zich ongemakkelijk bij de gedachte om met uw zorgprofessional te praten over urine-continentieproblemen? Lees hoe u deze hindernis kunt overwinnen en de zorg kunt krijgen die u nodig heeft, en ontdek welke vragen u kunt stellen.

Diagnosing Bladder Disorders

Krijg tips over hoe u met uw arts over urine-continentieproblemen kunt praten.

Het aanpakken van urine-continentieproblemen begint door met uw arts te praten. Voor velen is dat echter niet eenvoudig. Mensen met blaascontroleproblemen kunnen zich beschaamd voelen om met hun arts te praten over hun ongelukjes of plotselinge aandrang om te plassen. Oudere volwassenen accepteren vaak frequente continentie- of andere urineproblemen als onderdeel van het verouderingsproces.

Om uw problemen met urine-continentie op te lossen, is het echter belangrijk de moed te verzamelen om te bespreken wat u ervaart, nuttige informatie te verstrekken voor het stellen van een diagnose en de juiste vragen te stellen.

Het overwinnen van gêne

Als u zich schaamt om een zorgprofessional te raadplegen over uw urine-continentieproblemen, volgen hier een paar feiten en tips die u kunnen motiveren om een afspraak te maken:

 • Zorgprofessionals zijn opgeleid om een breed scala aan continentieproblemen te bespreken en te behandelen; deze gesprekken voeren hoort bij hun werk
 • Een onderliggend en mogelijk ernstig probleem kan de oorzaak zijn van uw continentieprobleem en het is dus van vitaal belang dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw arts
 • Als u naar uw afspraak bij de arts komt met gedetailleerde informatie over wat u heeft meegemaakt, kan het makkelijker zijn om over uw continentieprobleem te praten


Een blaasdagboek meenemen naar uw afspraak met de arts

Een van de manieren waarop u uw medisch team kunt helpen begrijpen wat er met uw urinefunctie aan de hand is, is door een blaasdagboek bij te houden. Een blaasdagboek is gewoon een logboek van:

 • Uw dagelijkse voedsel- en vochtinname met tijdstip en hoeveelheid
 • Tijdstip van het urineren en een ruwe schatting van de hoeveelheid urine
 • Ongelukjes of urineverlies, inclusief de hoeveelheid, eventuele aandranggevoelens, en wat u aan het doen was toen het gebeurde
 • Alle andere relevante opmerkingen over uw ervaring met een continentie probleem

Weet dat er verschillende soorten urine-continentieproblemen zijn. Het juiste type identificeren is als speurwerk dat berust op goede informatie. Hoe meer details u uw zorgprofessional over uw continentieprobleem kunt geven, des te eenvoudiger het voor hem/haar zal zijn om een nauwkeurige diagnose te stellen en een aanbevolen behandeling voor te schrijven. Als u geen blaasdagboek bij de hand heeft, neem dan gedetailleerde notities mee naar uw afspraak.

Uw arts vragen stellen over uw urine-continentieprobleem

Als u uw eventuele gêne overwonnen heeft, en een blaasdagboek heeft ingevuld of aantekeningen heeft gemaakt, is het een goed idee om voorbereid naar uw afspraak te komen met een lijst met vragen. Het gesprek zal toegespitst zijn op uw specifieke situatie, maar hier volgen een paar algemene vragen die u kunt stellen:

 • Wat is mijn diagnose? Welk type urine-continentieprobleem heb ik en waardoor wordt het veroorzaakt?
 • Kunt u mij helpen met mijn continentieprobleem of moet ik naar een specialist?
 • Wat is uw aanbevolen behandeling voor mijn type continentieprobleem? Wat gebeurt er zonder behandeling?
 • Zijn er veranderingen in dieet, levensstijl of toiletgewoonten die u zou aanraden?
 • Wat is mijn langetermijnplan? Zal de door u aanbevolen behandeling mijn continentieproblemen oplossen, of zal ik er verder mee moeten leren omgaan?

Zoals bij elk medisch probleem, is praten met uw arts een belangrijke eerste stap. Als u eenmaal alle vrees overwonnen heeft, met informatie naar uw afspraak komt en de juiste vragen stelt, bent u al een eind op weg om uw urine-continentieproblemen aan te pakken.