6 Oorzaken van brandwonden na een ruggenmergletsel en hoe ze te voorkomen

De delen van uw lichaam waarin u geen gevoel heeft, zijn kwetsbaar voor brandwonden. Het is belangrijk dat u enkele voor de hand liggende voorzorgsmaatregelen neemt om ze te voorkomen.

5 Reasons Exercise is the Best Medicine

Zie hoe u brandwonden na een ruggenmergletsel kunt voorkomen.

Na een ruggenmergletsel is het belangrijk dat u zich terdege bewust bent van de delen van uw lichaam waarin u geen gevoel heeft. Let goed op uw lichaamshouding. Let er met name goed op dat de delen van uw lichaam waarin u geen gevoel heeft niet in buurt komen van grote hitte, vuur en andere gevaren die brandwonden kunnen veroorzaken.

 

Veelvoorkomende oorzaken van brandwonden

Veel mensen met ruggenmergletsel hebben zich ernstig verbrand omdat hun huid de hitte niet kon voelen. Brandwonden kunnen worden veroorzaakt door grills, verwarmingskussens, gemorste hete dranken, gevallen sigaretten en heet water in bad of onder de douche. Zelfs de vloerplaat van een auto of het cement rond een zwembad kunnen zeer heet worden en ernstige brandwonden aan uw voeten of benen veroorzaken zonder dat u er erg in heeft.

Een onderzoeker van mensen met ruggenmergletsel die het slachtoffer zijn geworden van brandwonden vertelde dat "voorwerpen die in het dagelijks leven worden gebruikt, de meest verschrikkelijke brandwonden kunnen veroorzaken". Een ander onderzoek heeft aangetoond dat de meest voorkomende oorzaken hiervan baden en douchen, voedsel en dranken en therapeutische apparaten, zoals verwarmingskussens of elektrische stimulatie, waren.

Tips voor het vermijden van brandwonden

Net als bij doorligplekken, gaat het bij het voorkomen van brandwonden om drie dingen: 1) die risico's onderkennen, 2) altijd weten waarmee uw lichaam contact maakt en 3) praktische preventieve maatregelen nemen.

Nu u een beter begrip heeft van enkele van de meest voorkomende risico's, volgt hier een aantal tips om u meer bewust te maken van de veelvoorkomende oorzaken van brandwonden, en hoe u ze kunt voorkomen.

 

Oorzaak van brandwonden Preventietips en aandachtspunten
Baden en douchen
 • Zorg er bij het douchen voor dat de watertemperatuur niet te heet wordt.
 • Controleer de watertemperatuur met een deel van uw lichaam waarin u wel gevoel heeft, of met een thermometer.
 • Het badwater mag niet warmer zijn dan 40 graden Celsius.
Verwarmingsapparaten
 • Vermijd het gebruik van verwarmingskussens, chemische hotpacks of elektrische dekens op delen van uw lichaam waarin u geen gevoel hebt.
Vuur of extreme hitte
 • Blijf uit de buurt van open haarden, kampvuren, radiatoren en warmwaterleidingen.
 • Kijk bij het werken aan uw auto uit voor dempers, uitlaten of andere delen die warm kunnen worden.
 • Zelfs de verwarming in de auto kan brandwonden veroorzaken als u niet voorzichtig bent.
Warm eten en drinken
 • Gebruik een dienblad voor warme maaltijden en bekerhouders voor warme dranken.
 • Vul een kop of mok niet helemaal tot de rand met warme drank.
Koken
 • Pas op dat u niet tegen een hete pan op de kookplaat stoot, waardoor u de hete inhoud op uzelf kunt morsen – zorg ervoor dat de stelen van pannen niet uitsteken.
 • Wees extra voorzichtig met de branders van de kookplaat.
 • Gebruik ovenhandschoenen of een warmtewerende plaat op uw schoot om uw lichaam te beschermen wanneer u hete pannen of schalen draagt.
Zonnebrand en oppervlakken buitenshuis
 • Blijf niet te lang in de zon of onder een hoogtezon zitten of liggen.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
 • Pas op voor hete stenen of heet beton wanneer u buiten ergens op gaat zitten of liggen.

 

Een goede vuistregel is om uw huid vaak te controleren en u bewust te zijn van hete of extreem koude oppervlakken. Extreme temperaturen kunnen de huid diep beschadigen en het kan maanden duren voordat het weer is genezen, en ondertussen loopt u de kans op een ernstige infectie.

Wat moet u doen als u een kleine brandwond heeft?

Pas direct eerste hulp op uzelf toe. Breng koel water aan op het gebied (geen zeer koud water of ijs). Breng een antibiotische olie of lotion aan wanneer het gebied is afgekoeld en droog is. Breng vervolgens een steriel gaasje aan.

Ga bij ernstige brandwonden direct naar de SEH (spoedeisende hulp) van het dichtstbijzijnde ziekenhuis of gezondheidscentrum.