Ostomy Glossary

Woordenlijst

Vergroot uw kennis van de termen die worden gebruikt rondom stomazorg en stomaproducten


Handige stomagerelateerde termen, duidelijk en eenvoudig uitgelegd

Candidiasis
Een huidinfectie door schimmels waarvan bekend is dat ze ernstige jeuk veroorzaakt. Candidiasis kan optreden wanneer de huid warm en vochtig is (bijv. wanneer stoma uitvloed op de peristomale huid lekt).

Ceramide
Een natuurlijke component van de menselijke huid die de cellen van de hoornlaag verbindt, zodat deze een waterbestendige beschermlaag vormen. Dit helpt vochtverlies voorkomen en voorkomt zo een beschadigde of droge huid.

CeraPlus-huidplak
Een huidplak voor langdurig gebruik die over alle basiskenmerken van een huidplak voor een stoma beschikt (kleefkracht, absorptie en weerstand tegen erosie) met ceramide.

Colonkanaal
Een soort omleiding van de urinewegen die niet vaak voorkomt. Het principe is hetzelfde als de constructie van een ileum, alleen wordt een segment van de dikke darm (niet de dunne darm) gebruikt als afvoer om urine uit het lichaam te laten stromen.

Colostoma
Een stoma (chirurgische opening) gemaakt in de dikke darm, een deel van de dikke darm.

Convex huidplak

Kan worden gebruikt als de darmlis vlak op huidniveau of onder huidniveau. De huidplak is bolvormig gevormd om de peristomale huid rond de stoma dieper te drukken.

Dermatitis
Ook bekend als allergische of irriterende dermatitis, kan aanhoudende peristomale jeuk veroorzaken. Irriterende dermatitis kan worden veroorzaakt door chemicaliën (bijv. in zepen, lotions, enz.) die de huid irriteren. Het kan ook optreden wanneer de huid wordt blootgesteld aan stoma-uitvloed. Allergische dermatitis wordt veroorzaakt door een reactie op een specifiek irriterende stof of allergeen.

Draagtijd
Draagtijd is de tijd dat een product kan worden gedragen voordat het verzadigd raakt. De draagtijd varieert sterk op basis van verschillende factoren.

Dunne darmlis die gebruikt wordt om urine af te voeren
Het meest voorkomende type urostoma. Het wordt gevormd door een kort segment van de dunne darm (het ileum) te verwijderen en dit te gebruiken als kanaal voor urine om uit het lichaam te vloeien.

Filter
Het filter laat het gas uit het opvangzakje en neutraliseert de geur.

Flens
De ring van kunststof in een tweedelig stomasysteem die wordt gebruikt om de huidplak en het opvangzakje met elkaar te verbinden.

Flextend-huidplak
Een synthetische huidplak die is ontworpen met het oog op langere draagtijd en bestendigheid tegen stoma uitvloed. Flextend is een voorbeeld van een huidplak voor langere draagtijd.

FlexWear-huidplak
Een synthetische huidplak die is bedoeld om meerdere dagen te dragen. Een FlexWear-huidplak is beter bestendig tegen stoma uitvloed dan een SoftFlex-huidplak.

FormaFlex-huidplak
Een huidplak voor langdurig gebruik, die kan worden gevormd om deze aan te passen aan de grootte en de vorm van de stoma zonder dat er een schaar nodig is. Deze huidplak is een optie van Conform 2, een tweedelig opvangsysteem.

Gesloten opvangzakje
Een opvangzakje zonder opening aan de onderkant. Kan snel en gemakkelijk worden verwijderd. Het moet worden verwijderd om te worden geleegd.

Geurwerend opvangzakje
Een geurwerend opvangzakje is zeer resistent tegen het doorlaten van geuren door het folie. De geurwerende kwaliteit verhoogt het vertrouwen bij het dragen van een opvangzakje.

Hulpmiddel voor het maken van een stomamal
Een hulpmiddel waarmee u de grootte van uw stoma kunt meten zodat uw huidplak er goed over past. Het hulpmiddel stelt u ook in staat om op de hoogte te blijven als uw stoma van grootte verandert.

Ileo anale pouch anastomose IPAA (Ileo Pouch Anale Anastomose)
Ook wel continent ileostoma genoemd. Na verwijdering van de colon, wordt een deel van de dunne darm gebruikt om een reservoir(opvangzak) te maken die in het bekken wordt geplaatst en wordt verbonden met de anus. Er is vaak een tijdelijk ileostoma nodig wanneer het reservoir geneest.

Ileostoma
Een chirurgisch gecreëerde opening in het laatste deel van de dunne darm.

Ileum
Het meest voorkomende type urostoma. Het wordt gevormd door een klein gedeelte van de dunne darm (het ileum) los te prepareren en dit te gebruiken als afvoerkanaal voor urine om uit het lichaam te vloeien.

Ileumreservoir
Ook wel continent stoma genoemd. Hierin zijn verschillende varianten, bijvoorbeeld

  • Indiana pouch – continent urostoma, hiervoor wordt een stuk dunne darm gebruikt
  • Neoblaas - continent urostoma, hiervoor wordt een stuk dunne darm gebruikt, kan worden aangesloten op de plasbuis
  • Kockpouch- continent ileostoma, hiervoor wordt een stuk dunne darm gebruikt

Irrigatie
Een procedure die wordt gebruikt door personen met een colostoma om de darm te irrigeren. Het is niet voor iedereen geschikt met een colostoma en vereist speciale apparatuur en instructie door een ervaren zorgprofessional.

Lock ‘n Roll-sluiting
Geïntegreerd systeem voor het sluiten van de onderkant bij open opvangzakjes. Maakt gebruik van kunststof sluitingen om een veilige sluiting te creëren. Gevonden op Conform 2 en Moderma Flex-open opvangzakjes.

Medisch kleefmiddelgerelateerd huidletsel (MARSI)
Huidletsel door gebruik van medisch kleefmiddel.

Op maat te knippen huidplak
Een huidplak die kan worden aangepast aan de gewenste grootte en vorm. Ideaal voor stoma's die niet rond zijn of stoma's die nog van grootte veranderen.

Open opvangzakje
Een opvangzakje met opening aan de onderkant. Een geïntegreerd sluitsysteem wordt gebruikt om het opvangzakje gesloten te houden totdat het tijd is om het te legen.

Parastomale hernia
Een defect in de abdominale fascie waardoor darm kan uitstulpen naast de stoma.

Perineale wond
Een wond die zich in uw perineum bevindt, het gebied tussen de anus en het scrotum voor mannen en het gebied tussen de anus en vulva voor vrouwen. Het geneest van binnenuit.

Peristomale vochtgerelateerde huidbeschadiging (PMASD)
Blootstelling van de huid aan uitvloed uit de stoma, resulterend in ontsteking en erosie van de huid.

Peristomale-huidcomplicatie (PSC)
De peristomale huid is de huid rondom de stoma, waar de huidplak wordt aangebracht. Deze huid is snel geïrriteerd en het is belangrijk om de conditie ervan te controleren.

Pruritis
Ernstige jeukende huid die voor problemen kan zorgen, ook als er geen zichtbare huidbeschadiging is.

SoftFlex-huidplak
Een huidplak die zorgt voor een zachte hechting op de huid. SoftFlex is ontworpen om huidbeschadiging te beperken bij frequente verwijdering en kan dagelijks (of vaker) worden vervangen.

Stoma
Een chirurgisch gecreëerde opening die is verbonden met het maagdarmkanaal of de urinewegen. Ook wel stoma genoemd. De stoma is roze en vochtig en heeft geen gevoel.

Stomamal voor het meten van een stoma
Een stomamal waarmee u de grootte van uw stoma kunt meten zodat uw huidplak er goed over past. De stomamal stelt u ook in staat om op de hoogte te blijven als uw stoma van grootte verandert.

Stomagordel
Een elastische gordel waardoor de huidplak en het opvangzakje op hun plaats blijven.

Twee aparte colostoma
Een stoma waarbij een colostoma wordt aangelegd met twee openingen, waardoor urine en ontlasting via gescheiden compartimenten naar buiten worden geleid. 

Urostoma
Bij een urostoma zijn de twee ureteren aangesloten op een geïsoleerd stukje ileum (operatie volgens Bricker). De ene zijde wordt gesloten en het andere uiteinde van het darmdeel wordt als eindstandig stoma in de buikwand gehecht.

Urostoma opvangzakjes
Opvangzakjes met een aftapkraantje aan de onderkant zodat urine snel en gemakkelijk kan worden afgevoerd.

Vlakke huidplak
Kan worden gebruikt als de stoma uit de buik steekt.

Voorgestanste huidplakken
Een huidplak die al op de juiste maat is voorgestanst.

Zachte non-woven (opvangzakje) voor- en achterkant
Zachte non-woven voor- en achterkant zorgen voor een zacht gevoel tussen de folie en de huid.

Zwevende flens
Type flens voor de huidplak dat wordt aangetroffen op tweedelige opvangsystemen van Hollister waarbij u uw vingers onder de flens van de huidplak kunt plaatsen bij het aanbrengen van het opvangzakje.

Terug naar boven