Woordenlijst voor stomazorg | Hollister NL

Hollister Bedrijfsverklaring - COVID-19 & Toeleveringsketen Update Lees verder

Ostomy Glossary

Woordenlijst

Vergroot uw kennis van de termen die worden gebruikt rondom stomazorg en stomaproducten


Termenlijst

Woorden die u wellicht bent tegengekomen, eenvoudig en duidelijk uitgelegd.

Ceramide
Een natuurlijke component van de menselijke huid die de cellen van de hoornlaag verbindt, zodat deze een waterbestendige beschermlaag vormen. Dit helpt vochtverlies voorkomen en voorkomt zo een beschadigde of droge huid.

CeraPlus huidplak

Een huidplak voor langdurig gebruik die over alle basiskenmerken van een huidplak voor een stoma beschikt (kleefkracht, absorptie en weerstand tegen erosie) met ceramide.

Gesloten opvangzakje
Een opvangzakje zonder opening aan het uiteinde. Kan snel en gemakkelijk worden verwijderd. 

Colostoma
Een stoma (chirurgisch gecreëerde opening) in een deel van de dikke darm.

Convex huidplak
Kan worden gebruikt wanneer de stoma niet uitpuilt vanuit de buik. De huidplak heeft een vorm die de buik rond de stoma dieper indrukt.

Op maat te knippen huidplak
Een huidplak die kan worden aangepast aan de benodigde grootte en vorm. Ideaal voor stoma's die niet rond zijn of stoma's die nog steeds van vorm veranderen.

Ileo opvangzakje
Een zakje met een opening aan het uiteinde. Een geïntegreerde sluiting wordt gebruikt om het opvangzakje af te sluiten, totdat dit geleegd kan worden.

Filter
Laat gas zonder geur uit het opvangzakje ontsnappen.

Flens
De plastic ring in een tweedelig opvangsysteem die wordt gebruikt om de huidplak en het opvangzakje aan elkaar te koppelen.

Vlakke huidplak
Kan worden gebruikt wanneer de stoma uitpuilt vanuit de buik.

Flextend huidplak
Een synthetische huidplak die is ontworpen met het oog op duurzaamheid en bestendigheid tegen vloeibare afscheiding. Flextend is een voorbeeld van een huidplak voor langere draagtijd.

FlexWear-huidplak
Een synthetische huidplak die is bedoeld om meerdere dagen te dragen. Een FlexWear-huidplak is beter bestendig tegen slijtage dan een SoftFlex-huidplak.

Zwevende flens
Type flens voor de huidplak dat wordt aangetroffen op tweedelige opvangsystemen van Hollister waarbij u uw vingers onder de flens van de huidplak kunt plaatsen bij het aanbrengen van het opvangzakje.

FormaFlex-huidplaat
Een huidplak voor langdurig gebruik, die kan worden gevormd om deze aan te passen aan de grootte en de vorm van de stoma zonder dat er een schaar nodig is. Deze huidplak is een optie van Conform 2, een tweedelig opvangsysteem.

Ileostoma
Een stoma (chirurgisch gecreëerde opening) in het laatste deel van de dunne darm.

Irrigatie
Een procedure die soms wordt gebruikt door personen met een colostoma om het legen van de darm te controleren. Deze is niet geschikt voor alle colostomadragers en vereist speciale apparatuur en instructie door een ervaren zorgverlener.

Lock 'n Roll-sluiting
Geïntegreerd systeem voor het sluiten van leegbare opvangzakjes. Maakt gebruik van in elkaar grijpende bevestigingen van kunststof, voor een hermetische sluiting. Is beschikbaar voor leegbare opvangzakjes van het type Conform 2 en Moderma Flex.

MARSI (Medical Adhesive-Related Skin Injury): 

Beschadiging van de huid die verband houdt met het gebruik van een huidplak.

Lucht ondoorlaatbaar opvangzakje
Een lucht ondoorlaatbaar opvangzakje laat geen lucht ontsnappen door de folie. De kwaliteit van de lucht ondoorlaatbaarheid verhoogt het vertrouwen tijdens het dragen van een opvangzakje.

PMASD (Peristomal Moisture-Associated Skin Damage): 

Peristomale beschadiging van de huid door blootstelling van de huid aan vocht (o.a. overmatig transpireren / de uitvloed van de stoma), resulterend in ontsteking en erosie van de huid.

Voorgestanste huidplak
Een huidplak die al op maat is gemaakt.

SoftFlex huidplak
Een synthetische huidplak die op een zachte manier op de huid is aangebracht. SoftFlex is ontworpen om beschadiging van de huid door regelmatig verwijderen van de huidplak tegen te gaan en kan dagelijks (of vaker) worden vervangen.

Stoma
Een onnatuurlijke, chirurgisch aangelegde opening die een lichaamsholte verbindt met de buitenwereld.

Urostoma
De twee ureteren zijn aangesloten op een geïsoleerd stukje ileum.  De ene zijde van het geïsoleerd stukje ileum wordt gesloten en het andere uiteinde van het darmdeel wordt als eindstandig stoma in de buikwand gehecht. Techniek volgens Bricker.

Urostoma opvangzakjes
Opvangzakjes kraantje op het uiteinde, zodat de urine snel en eenvoudig kan worden afgevoerd.

Draagtijd
De draagtijd is de periode dat een product kan worden gedragen voordat het verwijderd wordt. Er zit veel verschil in de draagtijden, afhankelijk van verschillende factoren.

 

Terug naar boven