UWI-preventietips voor mannen

Zelfkatheterisatie kan de kans op urineweginfecties (UWI's) vergroten. Lees hier wat mannen kunnen doen om UWI's te voorkomen.

5 Reasons Exercise is the Best Medicine

Tips om urineweginfecties bij mannen te voorkomen

Hoewel ze vaker voorkomen bij vrouwen, krijgen mannen ook urineweginfecties (UWI's). Seksueel overdraagbare aandoeningen, prostaatproblemen, diabetes en andere medische problemen die de immuniteit in gevaar brengen, verhogen het risico op urineweginfecties. Ook het gebruik van een katheter vergroot de kans op een urineweginfectie. Via de katheter kunnen bacteriën de blaas binnendringen en een te hoge concentratie bacteriën kan leiden tot een infectie.

De mannelijke anatomie en UWI's 

Het goede nieuws voor mannen is dat hun urinewegstelsel zo is gemaakt dat bacteriën minder direct toegang hebben tot de blaas waar ze schadelijk kunnen zijn. De plasbuis van een vrouw is veel korter dan die van een man en bevindt zich dicht bij de vagina en de anus, waardoor de kans groter is dat bacteriën de urethra binnendringen en een infectie veroorzaken.

Ondanks dat het risico minder is dan bij vrouwen, moeten mannen niet te licht denken over de preventie van urineweginfecties - vooral mannen die katheters gebruiken. Goede hygiëne, de juiste katheter kiezen en het toepassen van de aanbevolen instructies voor katheteriseren zijn van vitaal belang.

Het belang van goed positioneren en inbrengen

Een gebruikelijke uitdaging voor mannen die zelf katheteriseren, vooral voor degenen die dit nog niet vaak gedaan hebben, is het correct positioneren van de penis bij het inbrengen van de katheter. Als het inbrengen verkeerd gebeurt of als de katheter niet glad genoeg is, kunnen er micro-scheurtjes ontstaan in de plasbuis die een voedingsbodem voor bacteriën kunnen worden.

Als u problemen heeft met het inbrengen van uw katheter, is het aan te bevelen contact op te nemen met uw zorgverlener. Deze kan met u meekijken hoe u de penis positioneert tijdens het inbrengen van de katheter. Het doel is om het risico op wondjes te minimaliseren wanneer de katheter door de bochtige delen van de plasbuis gaat. Als u een katheter gebruikt waar u eerst zelf gel of glijmiddel op moet aanbrengen, zorg er dan voor dat u de aanbevolen hoeveelheid gebruikt om te droog katheteriseren te voorkomen.

Als u een vergrote prostaat heeft, kan het door de obstructie moeilijker zijn om een rechte katheter in te brengen. Een product met gebogen punt, genaamd een tiemann katheter, is speciaal ontworpen om te manoeuvreren rond de krappe bochten in een smalle urethra voor mannen met een vergrote prostaat (of met littekenvorming in de urethra, wat het ook moeilijk kan maken bij zelfkatheterisatie).

Geslachtsspecifieke katheters

In het verleden werden katheters beschouwd als universeel voor mannen en vrouwen, maar nu kunt u continentieproducten vinden die de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke anatomie erkennen, en de uitdagingen die deze met zich meebrengen.  

Omdat de mannelijke plasbuis langer is dan die van de vrouw, zijn katheters voor mannen meestal langer en verkrijgbaar in verschillende maten. Bespreek met uw zorgverlener wat voor u de ideale katheter is.

Andere manieren om UWI's te voorkomen

Mannen die katheters gebruiken kunnen urineweginfecties ook voorkomen door goede hygiëne:

  • Houd uw genitaliën schoon
  • Was uw handen minstens 20 seconden voordat u gaat katheteriseren
  • Raak de katheter en de katheter tip niet aan: overweeg een no-touch katheter met een beschermende inbrengtip en sleeve te gebruiken
  • Urineer na de seks om eventuele bacteriën uit uw plasbuis te spoelen

Door goede hygiëne, het kiezen van de juiste katheter en het toepassen van de aanbevolen instructies voor katheteriseren, kunt u het risico op urineweginfectie minimaliseren. Goed voor uw gemoedsrust!