Basis informatie over het uro-opvangzakje

Uro-opvangsystemen zijn specifiek ontwikkeld om urineopslag en -lediging gemakkelijk en veilig te maken. Vind hier belangrijke informatie over uro-opvangzakjes.

Urostomy Pouch Basics

Hoe werken uro-opvangsystemen.

Na uw operatie zal uw zorg professional u algemene uitleg geven over hoe de meeste stomaopvangsystemen werken. U hebt een aantal verschillende opties en uw stomaverpleegkundige kan u helpen om de juiste beslissingen te nemen voor uw situatie. Hieronder vindt u basisinformatie over uro-opvangsystemen.

Wat is er anders aan een uro-opvangsysteem?

Er zijn drie verschillende soorten stoma´s; colo-, ileo- en urostoma. Bij een colo- en ileostoma is de uitvloed ontlasting, bij een urostoma is de uitvloed urine vermengt met darmslijm. De waterdunne uitvloed is de reden dat uro-opvangsystemen een opvangzakje hebben met een afvoerkraantje en een terugslagklep zodat urinestroom terug naar de stoma voorkomen wordt.

Kenmerken van uro-opvangzakjeszakjes

Dit zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van uro-opvangzakjes:

  • Ze beschikken over een kraantje waarmee de urine frequent kan worden afgevoerd. Het legen van het uro-opvangzakje gaat snel en gemakkelijk.
  • Afhankelijk van het zakje zijn er verschillende soorten kraantjes. De kraan kan een simpele dop, een klep die draait of een stop die wordt uitgetrokken zijn.
  • Ze zijn bedoeld om het uro-opvangzakje te ledigen wanneer deze ongeveer een derde tot de helft gevuld is met urine. •
  • Ze zijn voorzien van een anti-refluxklep. Deze klep zorgt ervoor dat urine niet terugvloeit naar de bovenkant van het uro-opvangzakje en erosie veroorzaakt aan de huidplak. Dit is een cruciaal onderdeel die uw uro opvangzakje verbindt met de huid rond uw stoma.
  • Sommige zakjes zijn voorzien van compartimenten; deze zorgen ervoor dat het zakje niet uitpuilt.


Andere mogelijkheden met het uro-opvangsysteem

Een belangrijk kenmerk van een uro-opvangsysteem is het koppelen van het uro-opvangzakje aan een nachtopvangsysteem.
Hiervoor kunt u een nachtopvangzak gebruiken die u direct kunt koppelen aan het uro-opvangzakje. U kunt ook een adapter gebruiken die u aan het uro-opvangzakje koppelt. Aan het uiteinde van de adapter kunt u een nachtopvangzak koppelen om de urine ´s nachts af te voeren.


Overleg met uw stomaverpleegkundige hoe u het beste uw uro-opvangsysteem kunt gebruiken om infecties te voorkomen. 
Bespreek ook de basis stomazorg om de huid rondom uw stoma zo goed mogelijk te houden.