Belangrijke informatie over uw ileostoma

Als u een ileostomaoperatie heeft ondergaan of als u deze operatie binnenkort zult ondergaan, is het belangrijk om meer te weten over de ingreep en over uw spijsverteringsstelsel. Bekijk deze korte overzichtsvideo. 

Essential Facts about Your Ileostomy

Kom meer te weten over uw ileostoma

Als u op het punt staat een ileostomaoperatie te ondergaan, dan hebt u waarschijnlijk wel een aantal vragen over hoe uw lichaam eten en drinken verteert en hoe uw ileostoma zal worden aangelegd. Hieronder vindt u nuttige informatie over de spijsvertering en over wat er gebeurt tijdens en na een ileostoma operatie.

Vertrouwd raken met uw maagdarmstelsel

Elke keer als u eten of drinken doorslikt, gaat uw maagdarmstelsel aan de slag. Eerst komt het eten of drinken in uw slokdarm terecht, waarna het in uw maag vloeit. Van daaruit breken de enzymen in uw maag het eten af, zodat het een vloeibare mix wordt. Vervolgens gaat het naar uw dunne darm.

Uw dunne darm (ook het ileum genoemd) is ongeveer 6 meter lang. Hier gebeurt het grootste deel van de vertering. Het is ook hier dat alle voedingsstoffen uit eten en drinken worden geabsorbeerd (eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen en vitaminen). Alles wat niet wordt geabsorbeerd, gaat naar de dikke darm, ofwel als vloeibaar afvalproduct of ontlasting.

De dikke darm, ofwel het colon, bestaat uit vier secties. Dit zijn het opstijgende, dwarse, afdalende en S-vormige (sigmoïd) colon. Het colon is in totaal 1,5 tot 1,8 meter lang en absorbeert water uit uw ontlasting. Uw ontlasting wordt er opgeslagen tot u naar het toilet gaat.

Wat is een ileostoma?

Een ileostoma (ileum = dunne darm) is een uitgang van de dunne darm in de huid van de buik. Een ileostoma moet worden aangelegd wanneer de ontlasting het lichaam niet via de dikke darm kan verlaten. Wanneer de dunne of brijige ontlasting het stoma verlaat, moet deze worden opgevangen in een open opvangzakje.

Enkele extra weetjes over ileostoma's:

  • Onthoud: de functie van het colon is het absorberen van water en het opslaan van ontlasting. Uw lichaam kan blijven functioneren, zelfs zonder colon.
  • Een ileostoma heeft geen sluitspier; daardoor heeft u geen vrijwillige controle over uw ontlasting. In de plaats daarvan draagt u een open opvangzakje om de ontlasting op te vangen.

Een ileostoma kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de medische reden voor de operatie. Een alternatief voor een permanente ileostoma is een operatie die ileo-anale pouch wordt genoemd. Na verwijdering van het colon, wordt de dunne darm gebruikt om een ileo-anale pouch te maken die in het bekken wordt geplaatst en wordt verbonden met de anus. Er is vaak een tijdelijk ileostoma nodig wanneer de ileo-anale pouch geneest.

Nu u de basis kent over hoe uw spijsvertering werkt en over ileostoma operaties, kunt u hier meer informatie vinden over stoma opvangsystemen.