Belangrijke informatie over uw colostoma

Als u zojuist een colostomaoperatie heeft ondergaan of als u deze operatie binnenkort zult ondergaan, is het belangrijk om meer te weten over de ingreep en over uw spijsverteringsstelsel. Bekijk deze korte overzichtsvideo.

Essential Facts about Your Colostomy

Leer de basis over de spijsvertering en uw colostoma.

Als u binnenkort een colostoma operatie ondergaat of als u er onlangs een heeft ondergaan, dan heeft u mogelijk enkele vragen over uw spijsverteringssysteem en uw operatie. Hieronder vindt u enkele basis gegevens over hoe uw lichaam eten en drinken verteert en wat er gebeurt tijdens en na een colostoma operatie.

Uw maagdarmstelsel

Dit is wat er gebeurt met voedsel na het kauwen en doorslikken:

  • Het komt via uw slokdarm in uw maag terecht
  • Maagzuren en chemische stoffen, enzymen genaamd, breken het voedsel af
  • Het voedsel wordt een vloeibaar mengsel
  • Het vloeibaar mengsel uit uw maag komt in uw dunne darm terecht


In de dunne darm, die ongeveer 6 meter lang is, vindt het merendeel van de vertering plaats. Vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten worden allen geabsorbeerd in uw lichaam via uw dunne darm. Voedselresten die niet in de dunne darm worden geabsorbeerd, komen terecht in de dikke darm als vloeibaar afvalmateriaal of ontlasting.

Uw dikke darm, ook wel het colon genoemd, is onderverdeeld in vier delen met verschillende namen: het opstijgende, dwarse, afdalende en S-vormige (sigmoïd) colon. Het is ongeveer 1,5 tot 1,8 meter lang en heeft twee hoofdfuncties: water absorberen uit uw ontlasting en uw ontlasting opslaan in het rectum tot u naar het toilet gaat

Wat is een colostoma?

Een colostoma (colon = dikke darm) is een uitgang van de dikke darm in de huid van de buik. Een colostoma moet worden aangelegd wanneer de ontlasting het lichaam niet via de anus kan verlaten. Er zijn twee types colostoma´s, tijdelijk en blijvend.

Om een colostoma te construeren, brengt uw chirurg een deel van uw colon door de buikwand. Deze nieuwe opening in de buik wordt een stoma genoemd. Er zijn twee types colostoma´s: een tijdelijk en een blijvend colostoma en een eindstandig of dubbelloops colostoma.

Vier belangrijke punten om te onthouden:

  • Bij een colostoma komt de ontlasting via het stoma naar buiten
  • Een stoma heeft geen sluitspier (de anusspier waarmee u controle hebt over wanneer u naar het toilet gaat)
  • Dat betekent dat u niet langer vrijwillige controle hebt over uw stoelgang
  • De brijige of vaste ontlasting wordt opgevangen in een gesloten opvangzakje


Nu u de basis kent over uw spijsvertering en colostoma operaties, kunt u hier meer informatie vinden over stoma opvangsystemen.